נא להקליד בשורת החיפוש את הפוסט שאתם מחפשים.
חיפוש

טיפול שורש , מי צריך לעבור אותו ואיך להימנע ממנו?

טיפול שורש ראשית

המונח טיפול שורש מעלה ברבים תחושת צמרמורת. אז מהו למעשה אותו טיפול שורש וכיצד נדע שאנו זקוקים לו? ד"ר אלכסנדר אברבוך, מומחה לרפואת שיניים מסביר

מהו טיפול שורש?

טיפול שורש הוא טיפול שמטרתו לעבוד על בסיס השן והשורש שלה ולשקם את השן להמשך שימוש תקין. ישנן סיבות רבות המובילות לטיפולי שורש ובניהן תמצאו:

  • כאבים בשן עקב חור.
  • כאשר סתימות עמוקות נפגעות או מזדהמות.
  • במקרים של נזק או חבלה לשן.

אבל לא רק. ברוב במקרים, טיפול שורש נדרש כאשר מתפתחת דלקת חריפה בחלק הפנימי של השן וטיפול ע"י סתימה איננו יכול לסייע. במקרה כזה, יש לנקז את הדלקת משורשי השן, לבנות מבנה, ולהציב במקום כתר שישמש כשן חלופית. הסימנים שיעידו על בעיה שתצריך הפנייה לרופא יכללו לרוב כאב, רגישות ממושכת לחום או קור, רגישות למגע, כאב בזמן הלעיסה, שינוי צבעה של השן, ונפיחות ברקמות החניכיים. במקרים הללו, לאחר בדיקת רופא שיניים יש לבצע טיפול שורש כדי בכדי למנוע עקירה של השן. בעבר הרחוק, כאשר טיפול השורש נחשב לטיפול מורכב ויקר, האלטרנטיבה הייתה עקירת השן הפגועה. עקירה היא טיפול הכרוך בכאבים ושבסופה, מאבד המטופל שן. אם לא מתבצעת השתלת שן בכדי להחליף את השן שנעקרה, יש לכך אפקט לא מבוטל על יכולתו של המטופל ללעוס, מה שמשפיע על מצבו הבריאותי הכללי. בעשורים האחרונים, חלה התקדמות טיפולית ניכרת, ואין עוד צורך לעקור שיניים בכל זיהום שמתרחש בשורשים, טיפול השורש זמין יותר, ומתבצע כמעט ללא כאבים, לא בתהליך הטיפול עצמו ובצורה מצומצמת בתקופה שלאחריו.

טיפול שורש
טיפול שורש

 

כיצד מתבצע הטיפול?

ד"ר אברבוך מסביר שטיפול השורש מתחיל קודם כל בהסרת הרקמות שנפגעו על ידי פתיחת השן, וניקוי מוך השן שנפגע מתעלות השורש. לאחר מכן, ממלאים את התעלות בחומר מיוחד המונע היווצרות זיהום על ידי איטום של התעלות. תהליך זה מונע חדירת חיידקים מכותרת השן לתוך השן ועצם הלסת.

בסיום הטיפול, בונים מבנה לכתר ולאחריו מקבעים כתר (כיום נהוג להשתמש בכתרי זירקוניה) על המבנה החדש של השן. טיפול שורש מתבצע במספר מפגשים, בכל מפגש בדרך כלל מבצעים חלק מהתהליך כאשר מתחילים מעזרה ראשונה, וממשיכים לניקוי התעלות, המילוי, יצירת המבנה, הלבשת כתר זמני עד להגעת הכתר קבוע, ולבסוף פגישה לקיבוע הכתר הסופי. טיפול זה נעשה לרוב בהרדמה מקומית, אבל זמין למטופלים המעוניינים בטיפול בהרדמה מלאה, לאחר זריקת אלחוש ישירה,, רוב המטופלים לא ירגישו כלל כאבים לאורך כל הטיפול. עם זאת, יומיים עד שלושה לאחר טיפול השורש, השן יכולה להיות רגישה וכואבת יותר, במיוחד בזמן לעיסה.

כיצד ניתן להימנע מטיפול שורש?

 

לא תמיד מגיעים למצב שיש צורך בטיפול שורש. תחזוקה שוטפת של השיניים עשויה למנוע את הכאבים המיותרים וטיפולי השורש. שמירה על היגיינת הפה צריכה לכלול צחצוח של השיניים לפחות פעמיים ביום (בייחוד לאחר אכילה) כמו גם שימוש בחוט דנטלי כטיפול משלים לצחצוח במברשת השיניים. בנוסף, חשוב מאוד להקפיד על אכילה של מזונות בריאים ולא עתירים בסוכר אשר עלולים לגרום להתרבות של החיידקים אשר יושבים בפה שלנו וגורמים לעששת וריקבון. עוד טיפול שחושב לאמץ בשגרה הוא ביקור אצל שיננית פעם בשלושה חודשיים, הביקור הזה דואג להסיר אבנית ולמנוע בעיות בריאותיות שאף אחד מאתנו לא צריך. אבנית בשיניים הוכחה מחקרית כגורמת למחלות כרוניות, בעיות בלב ואף שבץ. אם אתם שואלים מדוע, התשובה פשוטה, מחזור הדם קולט לתוכו חתיכות אבנית הניתקות מהשיניים שלנו, אותה אבנית, מצטברת בעורקים שלנו וגורמת לנזקים באברים הפנימיים. ולא רק שיננית חשובה לנו, פעם בחצי שנה חשוב לבקר אצל רופא השיניים בשביל ניקוי עמוק של האבנית, במקומות שלא ניתן להגיע אליהם אחרת. אז חשוב לזכור, אם אתם רוצים להימנע מטיפולי שורש ובעיות נוספות, חשוב שתשמרו על תחזוקה שוטפת של היגיינת הפה שלכם וכן לבצע מעקב תקופתי אצל רופא השיניים שלכם, כי טיפולי שורש ניתן לצמצם, אם לא למנוע לגמרי באמצעות שינוי הרגלים.

 

אז מה היה לנו עד עכשיו?
עוד בנושא בריאות
מנתחים
מהי רשלנות רפואית

המושג רשלנות רפואית החל לעלות לכותרות באופן קבוע בעיקר בעשורים האחרונים. לפני כן, המודעות לנושא היתה נמוכה, ולממסד הרפואי